torsdag 6 maj 2010

Vart är vi på väg?

Hejsan där!
Ikväll är det dags för hästskokastning. Vi är numera utomhus så jag hoppas verkligen att alla molnen vi har här inte släpper ifrån sig någon väta. Det är inte klokt egentligen, det är den 6 maj och det behövs mössa och vantar. VART tog vårvärmen vägen? Är det någon i Sveriges avlånga land som har varmt och vårlikt?
Här är det för övrigt bra, längtar bara så in i nordens till Öland. Det blir inte än på ett tag. Fredde jobbar två helger i rad, den tredje helgen bär det av över till ön. Tycker att tiden kryper fram.
Idag har polisen varit på Ronjah´s skola. Det var matkrig som slutade med slagsmål. Skolan är inte nådig när det gäller slagsmål, det är polisen dit med en gång. Det finns andra skolor i Växjö som vill lösa saker och ting själva men så har dom JÄTTEproblem med. Tror att det i långa loppet är bättre att visa eleverna vad som gäller, för när dom kommer ut i samhället sedan så är det ju faktiskt så att vid slagsmål, vandalisering mm så är det en polissak. Att bara hota med att om ni gör si eller så, så händer det o det, o så händer inget, som det görs på andra skolor är ingen hit. Nä, det är bättre att visa att skolan menar allvar OCH att föräldrarna blir kontaktade. För det blir dom. VI har haft detta ämne uppe i föräldrarrådet och samtliga tyckte att det som skolan gör är bra. Kan tyckas att det är hårt för dom är "bara" barn men det är faktiskt ungdomar på väg in i vuxenvärlden och det finns saker som man inte kan göra utan repressalier (stavas det så), så är det bara.Men egentligen är det inte så konstigt att ungdomarna gör som dom gör, när t o m rättsväsendet kan tycka att en nedslagen kvinna som avlider, oavsett om hon hade ett bråck på hjärnan, är en olycka med tragiskt utgång. Vad ger det för signaler till bl a våra ungdomar? JO, att det är ok att slåss, vandalisera osv för det är bara att säga att det var inte meningen, en olycka bara.
Vad jag även undrar är vad som triggar igång en 16 åring, om det är han, att döda en jämnårig? Än så länge så står det väldigt lite om detta fallet men undra kan man alltid göra. Det är ungdomar som borde vara sorglösa och vilja leva livet, inte förstöra sitt eget och andras liv. Ungdomar som ska längta till sommarlovet, gymnasiet, en framtid, inte begå vansinnesbrott. Hela livet är förstört, inte bara för 16 åringen och dennes familj utan även för den mördade flickans familj. Hur i hela fridens namn har vårt samhälle kunnat bli så miserabelt att ungdomar känner sådan otillfredsställelse att dom måste ta någon annans liv?
Kanske dags för våra politiker att tänka om så att samhället kan ge åtminstone den ena föräldern en ärlig chans att kunna vara hemma för att finnas där för sina barn och sina ungdomar och inte låta dagis, fritids och andra instanser fostra och ta hand om. För det är inte dessa instansers skyldighet att göra detta. Ansvaret ligger hos oss föräldrar. Det är VI som ska ges en ärlig chans att kunna - om vi vill - vara hemma med våra barn och ungdomar. Tids nog kommer våra telingar att få leva ett eget liv MEN då är dom förhoppningsvis så gamla att dom klarar av det. När dom är från 0-16 så är dom inte tillräckligt mogna för att kunna leva ett eget liv. Knappast när dom är över 16 heller OM det inte funnits någon som på något sätt har kunnat stötta och vägleda. Som samhället är idag så finns det inte plats för barn. Säger man att; nä jag jobbar inte utan jag är hemma för att kunna finnas till för min familj, då blir man stämplad som en lat och arbetsskygg människa. Men det kan ju faktiskt vara så att man har möjlighet att kunna vara hemma UTAN att vara lat och arbetsskygg, så varför ska man inte kunna vara det då?
Med den frågan säger jag
Tjingeling
Ladygail

1 kommentar:

  1. Hmm kloka ord från ett klokt troll :P
    Här var de riktigt varmt och skönt i solen men i skuggan är de isande kallt. Väldigt sent för den kylan tycker ja.


    kramelikram

    SvaraRadera