lördag 27 juni 2009

Ölandshistoria

Först vill jag meddela att fr om imorgon kommer inlägg om Öland att finnas här http://ladygail59.blogspot.com Här i denna bloggen kommer jag bara att skriva om dagshändelser och reflektioner i vardagen. Men nu ska jag ge er lite historia här om Öland:

Trots sin litenhet har Öland fått utstå mycket. Sitt utsatta läge i Östersjön gjorde att ön blev plundrat och landstigit av olika fiender.

Vi kan börja på 1300-talet då digerdöden härjade och slog hårt mot lilla Öland.

1361 anföll den danska kungen Valdemar ön. Många ölänningar fick sätta livet till men trots detta segrade Valdemar. Han plundrade ön och intog Borgholms slott. Vid denna tid brandskattades Visby, som då var Hansans viktigaste fäste i Östersjön. Detta sågs inte med blida ögon och många av Valdemars tidigare motståndare ingick förbund med honom. Hansastäderna lämnade förbundet ett lån och Öland sattes i pant för lånet.

1397 är tiden för Kalmarunionen. De tre nordiska rikena blir ett stort gemensamt rike. Ett unionsbrev undertecknas på Kalmar Slott. Utländska befallningsmän styrde över rikets landskap och befolkningen tyngdes av stora skattebördor. Eftersom Öland var litet och obetydligt kunde ölänningarna få ett andrum vid sidan av de stora händelserna.

I början av 1400-talet är det dags igen. Vid denna tid var det Magnus Green som satt på Borgholms Slott, vilket han inte tänkte ge upp så lätt. Till slut lyckades dock riksföreståndaren Karl Knutsson att lägga vantarna på slottet. För sina insatser under strider tilldelades Karl Knutsson Öland och Finland. Han kom att bosätta sig i Finland och från Öland tog han skatteinkomster och gåvor.

1452 utbröt ett öppet krig om vem som skulle styra riket. Nu kom danska flottan inseglandes i Östersjön. I Stockholms skärgård drabbade svenskar och danskar samman. Danskarna drog sig ur striden men passade på att skövla längs kusterna. Ölänningen försvaarade sig tappert och den danska flottan lättade ankar och seglade mot Gotland.

1456 återkom danskarna till Öland. Denna gången med kung Christian i spetsen. Öland intogs och Christian satte sig i Borgholms slott. Ammunitionen började tryta och efter ca sex veckor gav dansken upp slottet, plundrade och tog vad man kunde och seglade till Kalmar. Öland som var ödelagt och utarmat lämnades åt sitt öde.

1472 belägrade Sten Sture d.ä Borgholms slott. Nu var det i svenska händer, liksom Öland. Nu följde några lugna år.

1486 var det dags igen för Öland att falla i danska händer.

1497 överlämnades Borgholms slott till Sten Sture. Striderna med Danmark och Tyskland pågick oavbrutet och några år in på 1500-talet var Borgholms slott åter igen i danska händer. Danskarna tvingades till slut att kapitulera och den 25/11 1510 styrdes slottet igen av svenskar.

1511 försökte danskarna att ta både ön och slottet men lyckades inte.

1513 var det dags igen. Denna gången var det Christian Tyrann och Sten Stures arméer som drabbade samman utanför Stockholm. Danskarna besegrades och på sin väg tillbaka plundrade danskarna allt som gick att plundra, även på Öland.

1517 landsteg dansken ön och intog snabbt Öland och Borgholm slott. Dansken mötte nästan inget motstånd eftersom Öland låg öde och plundrat. Slottet fick en stark besättning med en befälhavare som styrde över Öland.

1520 avled Sten Sture och Christian blev Sveriges kung. Med utnämnandet följde vissa villkor, bl a att Öland skulle återlämnas till Sverige.

1523 valdes Gustav Vasa till kung och då infriades löftet. Vid denna tid tog medeltiden slut.

1525 brändes Borgholms slott ner och Öland införlivades med Kalmar slottslän. Öland var då fattigt och ödelagt och var så under lång tid.

Det var en del som lilla Öland har varit med om.

Med det önskar jag alla en god natt och på återseende senare idag :)

Tjingeling
Ladygail

3 kommentarer:

  1. Så här är du nu,jaha :) Bra info,lite historia.Ha en skön sommar,kram!

    SvaraRadera
  2. Godmorgon i stugan denna härliga varma söndagsmorgon! Fin info... Kramiz

    SvaraRadera
  3. Kikar in för att se om det finns något nytt.. Hoppas att ni har det gott i värmen *kram*

    SvaraRadera