onsdag 29 juli 2009

Branden i Rinkeby

Först av allt vill jag säga att branden i Rinkeby är mycket tragisk. Att mista större delen av sin familj är fruktansvärt! Att sedan orka leva vidare med de barn som klarade sig kräver mer ork än vi någonsin kan tänka oss. Mitt i all bedrövelse verkar det som att den drabbade familjen har många vänner och bekanta som stöttar och det behövs.

Det som inte behövs är att någon uttalar sig om att man skiter i vad som händer i Rinkeby och att ingen tar notis när man ringer polis eller brandkår. Jag blir lite förbannad när jag läser sådant och hoppas att det är sagt i chock och förtvivlan för det finns väl ingen som verkligen tror att det är så. Visserligen har det förekommit stenkastning och annat vid uttryckningar men jag tror dock inte att räddningstjänsten är så oproffsiga så att dom skulle tänka " äää det är bara i Rinkeby, so what".

Det hela är en fruktansvärd olyckshändelse baserat på många olika faktorer, språksvårigheter, dålig underhåll från fastighetsägaren, skrämseln av att det brinner där man bor och att man vill komma därifrån mm. Det går inte att klandra någon i detta fall tycker jag mer än fastighetsägaren som inte sett till att rökluckan blivit lagad. Å andra sidan, om det är som han säger att det är tillsagt men tagit längre tid än väntat så kan man inte klandra honom heller, egentligen utan se det som det är, en fruktansvärd händelse med många olika olycksfaktorer.

Det brann på första våningen och den drabbade familjen bodde på femte våningen (efter vad som stått i tidningarna). Mamma tar sig in i trappen, upp till sin lägenhet och barnen, beslutar sig för att försöka ta sig ut med barnen för hon är rädd att brinna inne. Eftersom hon kunde gå in in porten och ta sig upp till sin lägenhet trodde hon antagligen att det skulle gå att ta sig ut med. Om hon stannat kvar spekuleras det om att familjen troligen kunde ha klarat sig men det är spekulationer och det är klart, nådde inte branden upp till femte våningen (om det var där dom bodde) då hade det kanske gått lite bättre för familjen. Men som sagt det är spekulationer och jag undrar om vi kan få reda på om det är så eller inte.

Beslutet att ta sig ut är ett beslut som jag tror många föräldrar skulle ta. Man vill inte stanna kvar när det brinner, det är en sund tanke. Vad man inte tänker på är att i ett flerfamiljshus är varje lägenhet en egen brandcell. Det ska ta en viss tid INNAN branden kommer in i lägenheten. Det bästa är att stanna kvar såvida det inte är ens egen lägenhet det brinner i. Då måste man givetvis ut. Frågan är hur många som vet om detta med brandcell och har man verkligen det modet att stanna kvar och se vad som händer.

Så här gör du om det börjar brinna;

Stäng om möjligt in branden för att minska syretillförsel till branden och ring brandkåren.

Brinner det inte hos dig, stanna kvar i din lägenhet till hjälp kommer (om det går att stanna kvar)

Gå INTE ut i rökfyllda trapphus. Åk INTE hiss, det är rena dödsfällan!

Egen brandsläckare och repstegar kan vara en bra investering.


Som sagt är det en stor tragedi det som hänt men att lägga skulden på myndigheterna, familjen eller någon annan går inte. Det är en tragisk olycka som man inte vet orsaken till ännu och det tar nog ett tag innan den är utredd till 100%. Om man någonsin men 100% kan utreda det hela.

Tjingeling
Ladygail

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar