måndag 27 juli 2009

Glödlampans vara eller icke vara

Det är en fråga som dyker upp i mitt huvud med jämna mellanrum, hur dom har tänkt dom som har bestämt att den vanliga glödlampan ska förbjudas att tillverkas och att säljas inom EU.

Istället ska vi använda oss av lågenergilampor och fr o m september 2009 är det förbud mot alla matta glödlampor, plus klara 100 watts glödlampor.

Förbudet införs för att spara el. Okej, men naturen då? Lågenergilampor innehåller KVICKSILVER!!!!! Hur många slänger inte idag glödlampor direkt i soporna istället för att köra med det till återvinningscentralen eller om det finns miljöhus på bostadsområdet. Tänk då om dom som gör det fortsätter med det även med lågenergilamporna, jippi, eller hur! Då ligger dom på soptippen och läcker ut sitt kvicksilver och det är jättebra för naturen, NOT!

När förbudet är genomfört fullt ut så kommer det att spara ca 40 terrawattimmar el per år. Bara i Sverige kommer vi att spara två terrawattimmar per år vilket motsvarar elanvändning i 80 000 elvärmda villor. Men vänta nu ett tag! Hur mycket el går det åt att eluppvärma sin villa då? Är det inte bättre att ge bidrag till de som har eluppvärmda villor för att kunna göra om sitt eluppvärmningssystem och se vad det skulle göra för att spara el. Men då skulle de elbolag som tillhanda håller elen bli utan stora inkomster antagligen så den vägen är nog helt utesluten. Och om det finns någon som tror att det INTE finns eluppvärmda hus så är det bara till att gå in på de sajter som har försäljning av hus, gårdar, fritidshus och lägenheter så finns det hur många som helst som har eluppvärmning.

Hur ska dessa lågenergilampor tas om hand då? Ja, allt är upp till användaren att göra rätt och lägga dom i kärl avsedda för miljöfarligt avfall. Jodå, ni läste rätt, miljöfarligt avfall! För att beskriva hur man ska göra om lågenergilampor av någon anledning går sönder ska ni få det här;

Om en kall lampa går sönder - samla upp lampresterna, torka golvet eller mattan med en liten fuktig trasa och lägg allt i en glasburk som märks med "innehåller kvicksilver från lågenergilampa". Lämna hela burken till kommunens återvinningscentral som miljöfarligt avfall. Dammsuga INTE upp resterna, eftersom dammsugaren kan finfördela kvicksilverdropparna och sprida dom i luften.

Om en varm lampa går sönder - öppna ett fönster, GÅ UT UR rummet och STÄNG dörren under 20 - 30 minuter. Då vädras eventuella kvicksilverångor ut. Samla ihop resterna på samma sätt som för en kall lampa.

En förbrukad lågenergilampa räknas - som jag skrivit innan - som miljöfarligt avfall och ska precis som lysrör lämnas till en återvinningscentral.

Lite bra att veta information;

Glödlampsförbudet införs i omgångar

September 2009 förbud mot alla matta glödlampor plus klara 100 watts glödlampor

September 2010 förbud mot klara 75 watts glödlampor

September 2011 förbud mot klara 60 watts glödlampor

September 2012 förbud mot klara 15, 25 och 40 watts glödlampor

Är det någon som kommer ihåg hur man varnade för att använda dom gamla febertermometrarna som innehöll kvicksilver och man slutade att tillverka dom mycket pga miljöaspekten och så kom dom digitala batteridrivna febertermometrarna? Nu ska man tillbaka till kvicksilvret igen genom våra lampor för att spara på elen.

Hur många förgiftningar av människor kommer det att bli pga av fel tillvägagångssätt när dom går sönder och hur mycket kommer naturen att ta skada av detta, är en av många frågor jag har i mitt huvud eller har man uppfunnit ett miljövänligt kvicksilver som glidit min nyfikna näsa förbi????

Hur tänker och känner ni läsare inför detta med införandet av lågenergilampor eller kvicksilverlampor som jag vill kalla dom för?

Tjingeling
Ladygail

3 kommentarer:

  1. ja det är inte klokt, men jag har hört med, att det finns tydligen inget bra alternativ, till att ta bort glödlampan. så jag hoppas dom slopar hela alltet. kramar biggan

    SvaraRadera
  2. De daer besparingarna haaller inte, som bl a flera nordamerikanska forskningar visat

    se http://www.ceolas.net/#li13x o vidare
    saerskilt http://www.ceolas.net/#li171x


    Jag har på engelska skrivit utförligt om olika typer av lampor, och varför förbudet är fel

    EU- och industri-politiken bakom förbudet
    http://www.ceolas.net/#li1ax

    Varfoer saerskilt fel i nordliga laender
    (laag koldioxid utslaepp, ingen energibrist, anvaendbar vaermeeffekt fr gloadlampor,, matta lampor popularize, mm)
    http://www.ceolas.net/#li11x

    (o allt om kvicksilver
    http://www.ceolas.net/#li19x )

    SvaraRadera
  3. Sverige = drabbas saerskilt av kvicksilver oekningar, eftersom kolkraftverk saknas -dessutom kan kolkraftverkens kvicksilver numera laett behandlas, till skillnad fraan kvicksilver fraan dumpade lampor...
    Mer om kvicksilver och hur man boer goera naer lampor gaar soender, osvhttp://www.ceolas.net/#li19x


    Fler skael varfoer foerbud aer fel, saerskilt i Sverige...

    Sverige = ingen energibrist
    Sverige = naestan inga koldioxidutslaepp fraan kraftverk
    Sverige = 9 av 10 koep aer gloedlampor, med overvaeldigande popularitet av matta icke blaendande gloedlampor (OBS att aeven matta halogenlampor foerbjuds! )
    Sverige = oever EU genomsnittet i gloedlampor per vaaning (ca 30) varav att situationer med gloedlampsfoerdelar oekar
    Sverige = saerskild foerdel av glodlampor som fungerar baettre/snabbare i kyla
    Sverige = saerskild foerdel av vaermeffekt fraan gloedlampor


    Vad aer det foer "besparing" att folk inte faar koepa vad de uppenbarligen VILL kopa?
    9 av 10 gaanger vaeljer alltsaa svenskar vanliga gloedlampor (EU statistik)
    OBS om man skulle foerbjuda vad folk INTE vill koepa, ger det ju ingen "besparing"!

    Dessutom, av maanga skael
    aer besparingar i helhetsperspektiv heller inte saa stora:
    http://www.ceolas.net/#li171x

    Aeven om man ville dra ner paa foersaeljning aer SKATT smartare:
    staten skulle tjaena paa faerre saalda
    lampor - och folk behaalla valmoejligheten.
    10-20 kr paa nerdragen försaeljning av nuvarande 70-80 miljoner lampor per aar
    skulle tjaena miljardbelopp åt staten under kommande aar, som kunde gaa till miljoe aatgerder av mer vaerde aen aaterstaende gloedlampor ger i problem
    Skatt i sig ej befogad, men baettre aen foerbud = foer alla parter, och foer miljön med.

    Peter i Irland

    SvaraRadera